: حمایت از بخش خصوصی، اولویت سال آینده

فعالان اقتصادی برای تامین نقدینگی واحدهای خود مجبوراند از بانک ها تسهیلاتی با سود ۲۵ درصد بگیرند تا بتوانند هزینه های جاری و حقوق کارگران را بدهند و مواد اولیه تهیه کنند؛ اما سوال این است که واقعا با این میزان سود اصلا می توان کاری را پیش برد؟

.

درسال جاری دولت اگرچه توانست موفقیت هایی به دست بیاورد ولی اهدافی را که تعیین کرده بود به صورت کامل محقق نشد و به همین دلیل هم فعالان اقتصادی و بخش خصوصی را قانع نکرد؛ البته همه می دانیم که دولت با چالش های اقتصادی بسیاری مواجه است و عدم اجرای تعهداتی که کشورهای اروپایی و آمریکایی بعد از برجام برعهده گرفته بودند، کار را برای دولت سخت تر کرده است ولی انتظار اصلی فعالان بخش خصوصی در کشور واگذاری بیشتر کارها و فعالیت ها به بخش خصوصی و کاهش تصدی گری دولت است. من امیدوارم برای سال آینده دولت یکی از اولویت های اقتصادی خود را بر تقویت بخش خصوصی و حمایت از بخش خصوصی تعیین کند؛ چه این دولت که چند ماه بیشتر از ادامه فعالیتش باقی نمانده و چه دولت آینده به اعتقاد من باید کار و فعالیت اقتصادی را به بخش خصوصی واگذار کند.

.

یکی از چالش های مهم اقتصادی کشور و فعالان بخش خصوصی این است که درحال حاضر حامی چندانی ندارند و با موانع بسیاری برای تولید پیش رو هستند، برای رسیدن به اقتصاد مقاومتی و توسعه اقتصادی باید نقش بخش خصوصی در کشور پررنگ شود و این موانع برداشته شود. برای مثال می بینیم که فعالان اقتصادی برای تامین نقدینگی واحدهای خود مجبوراند از بانک ها تسهیلاتی با سود ۲۵ درصد بگیرند تا بتوانند هزینه های جاری و حقوق کارگران را بدهند و مواد اولیه تهیه کنند؛ اما سوال این است که واقعا با این میزان سود اصلا می توان کاری را پیش برد؟ با این میزان سود تولید به هیچ وجه مقرون به صرفه نیست و اگر ما به دنبال تولید هستیم دولت باید اقداماتی انجام دهد که این میزان سود مانند همه کشورهای توسعه یافته و حتی بسیاری از کشورهای در حال توسعه به ۵،۶ درصد برسد؛ باید سود تسهیلات بانک ها را محدود کرد و شرایطی را به وجود آورد که واحدهای تولیدی بتوانند به راحتی نیازهایشان را تامین کنند و مهم ترین دغدغه یشان تنها تولید باشد.

.

هم اکنون کار در واحدهای تولیدی مختل شده است و صنایع ایران اصلا قدرت و توان رقابت با کالاهای دیگر کشورها را ندارند و برای همین اصلا امکان این که برای صادرات برنامه ریزی شود، نیست، البته صادرات که هیچ شرایطی که هم اکنون شاهد آن هستیم حتی قدرت و توان تولید را هم از واحدها گرفته است. شما توجه داشته باشید وقتی هزینه های تولید در کشور باتوجه به سود تسهیلات و موانع تولید بسیار بالاتر نسبت به کشورهای دیگر باشد شما کالای مشابه را با هزینه بالاتر تولید می کنید و در نتیجه مجبور هستید که گرانتر آن را بفروش برسانید و این یعنی شکست.

.

به اعتقاد من برای سال آینده این دولت و دولتی که چندماه دیگر روی کار خواهد باید برای تقویت بخش خصوصی، حمایت از بخش خصوصی و سپردن کار به بخش خصوصی برنامه ریزی دقیق انجام دهد، اقداماتی که می تواند پشتوانه توسعه و رشد اقتصادی کشور باشد.

علاء میرمحمد صادقی